Faaliyetler

Faaliyetler > Çevre

BOTAŞ International; BTC Ham Petrol Boru Hattı İşletmesi Türkiye Kesimi çevresel faaliyetlerini; yasal yükümlülüklere ve proje anlaşmaları gereği uyulması taahhüt edilen uluslararası standartlara uygun olarak yürütmekte ve bu kapsamda gerekli çevresel izleme faaliyetlerini takip etmektedir.

Çevre İzin Belgeleri

 

BTC boru hattının işletilmesi kapsamında

  • yürürlükteki mevzuat, İşletme ve Ev Sahibi Hükümet Antlaşması ve Botaş International (BIL) Çevre plan ve prosedürleri doğrultusunda Ceyhan Deniz Terminali, Pompa istasyonları ve Boru Hattı boyunca atık yönetimi, atık su arıtma, emisyonlar gibi çevre yönetim faaliyetlerinin  yönetilmesi;
  • yürütülmekte olan tüm faaliyetlerin çevresel risk değerlendirmesi;
  • tüm faaliyetlerin ulusal mevzuata ve proje standartlarına uygunluğunun sağlanması;
  • çevresel boyutu olan olay ve kazaların yönetilmesi, izlenmesi ve raporlanması;
  • çevre izin ve lisans belgelerinin alınması ve takibi;
  • BIL’e hizmet veren tüm müteahhitlerin faaliyetlerinin çevresel kontrol ve denetimi;
  • yapılan değişikliklerin, yeni projelerin ve şirket faaliyetleri için yapılan tüm satın alımların çevresel hedef ve yükümlülüklere uygunluğunun sağlanması;
  • çevre ile ilgili hususlarda otoritelere yapılan raporlamalar;
  • kullanılan üçüncü taraf atık geri dönüşüm, taşıma, bertaraf tesislerinin proje standartlarına uygunluğunun denetlenmesi;
  • çevre Yönetim Sisteminin (ÇYS) sürdürülmesi, çevresel uygunluğun yürürlükteki mevzuat, proje standartları ve BIL prosedürleri doğrultusunda takip edilmesi ve çevre yönetim sisteminin etkinliğinin sürekli iyileştirilmesinin sağlanması;
  • çalışanlara ve ziyaretçilere sipesifik çevre eğitimlerinin verilmesi ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılması;

gibi temel faaliyetler BIL tarafından başarıyla gerçekleştirilmektedir.

BIL tüm çevresel faaliyetlerini Çevre Yönetim Sistemi çerçevesinde yürütmektedir.

BIL’in Çevre Yönetim Sistemi (ÇYS) 2008 yılında bağımsız belgelendirme kuruluşu tarafından ISO 14001 sertifikası ile belgelendirilmiştir. Belgelendirmeyi takiben her yıl ilgili kuruluş ÇYS takip denetimlerini gerçekleştirmekte ve ÇYS’nin sürdürülebilirliği sağlanmaktadır. Çevre Yönetim Sistemimizi sürekli geliştirme arzusuyla tüm işletme ve çalışma alanlarını kapsayacak şekilde ISO 14001 Baş Tetkikçi/Tetkikçi sertifikalı BIL personeli tarafından iç tetkikler düzenli olarak yapılmaktadır.

Çevresel performansını yönetim sistemleri ile takip ederek sürekli iyileştirmeye odaklanan ve “Sıfır Atık” hedefiyle  çalışan Kurumumuz,  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 12 Temmuz 2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği’ni tüm tesislerinde hızla hayata geçirerek Sıfır Atık Belgelerini almaya hak kazanmıştır.

Çevresel uygunsuzlukların raporlanması ve raporlanan uygunsuzlukların önlenmesi ve giderilmesi için kullanılan ECO Kart sistemi diğer işletmeler için de örnek bir uygulamadır.

İşletme faaliyetlerinin çevresel etkisi istasyonlarda, tüm hat boyunca ve denizde detaylı bir izleme programı dahilinde titizlikle izlenmektedir. Belirli periyotlarla karasal alanlarda ve denizde yürütülen ekolojik izleme çalışmaları, canlı yaşamıyla ilgili karada ve denizde oluşabilecek her türlü değişimi takip etme imkanı tanımaktadır.

Ekolojik izlemelerin yanısıra, CMT ve istasyonlarda bulunan atıksu arıtma tesisleri ve yağlısu seperatörlerinin çıkış suyu kriterleri, düzenli olarak izlenmektedir. Bütün tesislerde baca gazı emsiyonları ve CMT bölgesi için hava kalitesi izleme çalışmaları yapılmaktadır.

 Çevre İzleme Çalışmaları